Погода
Погода в Киеве
Погода в Харькове
Погода во Львове

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

влажность:

давление:

ветер:

Новости Экономика дефляціяправительство

Дефляція в країні не є заслугою Азарова – економіст

1
base article image

Дефляція в країні не є прямим наслідком дій уряду Миколи Азарова.
 

Таку думку у ексклюзивному інтерв’ю кореспонденту ГолосUA висловив економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
 

Як і в квітні, так і в травні основною причиною дефляції є зниження цін на продукти харчування, а з продуктів харчування… Якогось суттєвого впливу уряду поки що не спостерігалося», - сказав експерт.
 

За його словами дефляція останніх двох місяців не була спричинена якимись діями нового керівництва держави. Як і в минулому місяці у травні знизились ціни на цукор, олію, молочні продукти та овочі, що і спричинило дефляцію. Значною мірою, на думку економіста, падіння цін зумовлене сезонними чинниками, а також «інертним» зниження після значного підвищення вартості цих продуктів на початку року. Також він додав, що незважаючи на те, що ціни на цукор знижуються протягом вже протягом 3 місяців поспіль – вони все ж залишаються на рівні на 15% вищому, за той, який був на кінець 2009 року.
 

Схожа ситуація із молоком, як констатував Олександр Жолудь, в кінці минулого року було змінено систему оподаткування виробників молочної продукції, що призвело до суттєвого зростання цін на молочну продукцію цієї зими і на сьогоднішній день, не дивлячись на поступове зменшення цін, молочні продукти дорожчі ніж були на початку року.

У цьому місяці, за словами економіста також можлива незначна дефляція, однак вже у липні ціни почнуть збільшуватись. «Важливим питання є чи буде якесь підвищення адміністративно регульованих цін, але зазвичай вони підвищуються з першого числа, тож скоріш за все вони будуть підвищуватись у липні, що ми вже чули про Київ і скоріш за все потім зачепить і інші міста», - сказав він.
 

К. Коваленко
 

Загрузка...

Оставайтесь в курсе событий.
Подписывайтесь на нас в социальных сетях.